
Comments by EDF Trading Ltd on ACER’s Public Consultation:  

List of organised market places under REMIT 

 

 

EDF Trading Ltd (EDFT) welcomes the commencement of work by ACER regarding the list of Organised 

Market Places (OMPs). We consider it an important process for implementation of Article 3(2), 

paragraph 1 and Article 6(1) of the draft Implementing Act voted by REMIT Comitology Committee. It 

also helps in clear understanding of Article 2(4) of this regulation. 

 

 

I. General remarks 

 

Our general concern is the readiness of OMPs to offer a robust reporting service ahead of the 

commencement of the reporting obligation for market participants.  ACER has a key role in working 

with OMPs and market participants to ensure that all listed OMPs will be ready to offer reporting 

services for orders and/or transactions.  A first step in this process is establishing a definitive list of the 

initial in scope OMPs.   

 

We expect that upon registration and listing by ACER, OMPs are assuming the responsibility and 

commitment to be ready for providing reporting services on behalf of market participants.  

 

 

II. Responses to specific questions raised in the consultation paper  

 

1. Question 1, point 3 

 

ACER’s question 

Please provide us with your comments on the draft list of organised market places. Do you see any 

omissions or errors in the list? Do you think that any organised market place or any information on 

organised market places is missing, that should be published in order to facilitate transaction reporting 

under REMIT? Please comment especially the potential organised market place status of those entities 

marked with an asterisk that had not registered themselves as organised market places at the time 

when this public consultation was launched. Please justify your reply. 

 

EDFT’s response 

 

Where OMPs operate in different countries via sister companies, branches or subsidiaries under 

slightly different names from their mother or sister company elsewhere there is a confusion as to 

which entity is registered as OMP. To avoid this it is important that ACER’s list include all branches 

and/or subsidiaries each OMP. In addition, information such as the legal name, address and contact 

details/person for reporting services should be available for each entity together with the date the 

entity is listed as an OMP.   

 

The following is our view on the initial list of OMPs published by ACER for consultation:  

 

• The list should include all the mother companies, sister companies, subsidiaries and branches 

of OMPs listed. For example, Tradition Financial Service Ltd is in ACER’s list (no 50), however 



we have other entities that we think are part of the same company/group and have slightly 

different legal name. This is the case with many entities in the list.  

 

• The list of missing OMPs (here we didn’t include OMPs which are subsidiaries, sister 

companies or mother companies of entities in ACER’s list):    

 

o Global Commodities S.A.S. (FR) 

o Intermoney Energia S.A. (ES) 

o Lowlands Energy Brokers B.V. (NL) 

o OTCEX Group (CH) 

o Borsa Italiana IDEX (IT) 

o PEGAS (DE) 

o WSE Infoengine SA (PL) 

 

We believe that the above listed entities should also be assessed and included in the OMP list.  

 

• In line with response to ACER’s question 3 and also ACER’s view in the Consultation Paper, our 

view is that entities such as NG Gemini and PRISMA (no. 54 and 55) should not be in the OMPs 

list. They are both capacity allocation platforms therefore should not be considered as OMPs. 

See also response to question 3. 

 

 

2. Question 2, point 3 

 

ACER’s question 

Virtual trading points (VTPs) are currently not included in the draft list of organised market places, 

unless they provide brokering services or are considered as an energy exchange. Do you agree with this 

approach? If not, please justify your reply. 

 

EDFT’s response 

We agree with this approach. Unless VTPs are engaged in arranging or facilitating the execution of 

transactions they shouldn’t be considered or classified as OMPs for the purpose or REMIT. 

 

 

3. Question 3, point 3 

 

ACER’s question 

For the reasons stated above (see point 1. in paragraph 4 of this consultation paper), the Agency 

currently believes that primary auction platforms for transportation contracts do not have to be listed 

as organised market places. Do you agree with this approach? Please justify your reply.  

 

EDFT’s response 

ACER’s position outlined in point 1 regarding primary capacity allocation is somewhat conditional on 

the treatment of Auction Offices and TSOs that allocate primary capacity against OMP status. We 

believe that the legislation is unclear regarding the classification of capacity contracts as either 

standard or non-standard.  In fact this classification is linked to the definition and classification of 

OMPs.  

 



In any case we agree with the ACER that due to the fact that the reporting obligation sits with the TSO 

(or third party on behalf of the TSO, i.e. capacity auction office) the OMP status is less relevant for 

primary market capacity contracts, however it becomes relevant with regards to secondary market 

capacity contracts.  

 

It is slightly confusing that in Annexe I of the Consultation paper there are at least two entities that 

allocate transmission capacity (National Grid Gemini System and PRISMA). The listing of these entities 

would by definition classify contracts traded via them as standard contracts, which is in contradiction 

with ACER’s statement in point 1 of the Consultation Paper. Inclusion or non-inclusion of the TSOs and 

capacity auction offices in the list of OMPs implies the timing for reporting of capacity contract 

executed on secondary market, i.e. if they fall under Article 7(4) or Article 7(1) of the draft 

Implementing Act. 

 

Having considered the above we recommend non-classification of the TSOs and capacity Auction 

Offices as OMPs and therefore delisting the existing ones from ACER’s list.  

 

 

4. Question 4, point 3 

 

ACER’s question 

 

The final list of organised market places is supposed to include organised market place IDs for the 

purpose of facilitating transaction reporting under REMIT. Do you agree that the list of organised 

market places should make this information publicly available? If not, please justify your reply. 

 

EDFT’s response 

 

We don’t see any reason why the IDs of OMPs shouldn’t be published. 

  

5. Question 5, point 3 

 

ACER’s question 

 

The list of organised market places is supposed to be updated in a timely manner. The Agency is 

currently intending to update the list on a regular basis as and when required, in particular as and 

when the Agency is given further information on gaps. Do you agree with this approach? If not, please 

justify your reply. 

 

EDFT’s response 

 

We agree for the list of OMPs to be updated on regular basis as and when required which means as 

soon as a new OMP has been validated; an existing one is no longer providing in scope services; or an 

existing one changes its legal name.   

 

However there should be a process in place to review the list on frequent basis. The review should be 

done once every 6 months should involve at least confirmation of the listed information for each OMPs 

to ensure that up to date information are maintained.  

 


